Showing posts with label CGL Q Sets. Show all posts
Showing posts with label CGL Q Sets. Show all posts

Sunday, February 19, 2017

Important Indian History Questions SSC CGL 2017 Quiz Set 3

(Q.1) Which one of the following Indus Civilisation Site gives evidence of a dockyard?
  1. Harappa
  2. Lothal
  3. Mohenjodaro
  4. Rakhigarhi
View Answer
Answer: (b)

(Q.2) Which among the following is the sacred book of the Buddhists?
  1. Tripitaka
  2. Vedas
  3. Upanishad
  4. Agams
View Answer
Answer: (a)

(Q.3) With whose reign is the Gandhara School of Art associated?
  1. Chandragupta Vikramaditya
  2. Ashoka
  3. Kanishka
  4. Harsha
View Answer
Answer: (c)

(Q.4) At which of the following places is the famous Kailasha Temple located?
  1. Ajanta
  2. Badami
  3. Chittor
  4. Ellora
View Answer
Answer: (d)

(Q.5) Where did the traveler Ibn Batuta come from?
  1. Morocco
  2. Persia
  3. Turkey
  4. Central Asia
View Answer
Answer: (a)
(Q.6) Who was the founder of Sufi Order in India?
  1. Khwaja Qutubuddin Bakhtiyar Kaki
  2. Khwaja Moinuddin Chisti
  3. Shaikh Nizamuddin Auliya
  4. Shaikh Nasiruddin Mahmud
View Answer
Answer: (b)

(Q.7) At the time when Nadir Shah attacked Delhi, the Mughal Emperor was:
  1. Ahmad Shah
  2. Bahadur Shah
  3. Muhammad Shah
  4. Shah Alam II
View Answer
Answer: (c)

(Q.8) The Battle of Khanwa in 1527 was fought between:
  1. Ibrahim Lodi and Rana Sanga
  2. Babur and Rana Sanga
  3. Humayun and Sher Shah
  4. Humayun and Nusrat Shah
View Answer
Answer: (b)

(Q.9) In Shivaji’s council of Ministers the Prime Minister was called:
  1. Peshwa
  2. Sachiv
  3. Mantri
  4. Sumanta
View Answer
Answer: (a)

(Q.10) Who were the first Europeans to reach India for trade?
  1. British
  2. Portuguese
  3. French
  4. Dutch
View Answer
Answer: (b)

(Q.11) Tipu Sultan took support of which one of the following powers to fight against the English?
  1. Portuguese
  2. Spanish
  3. French
  4. Dutch
View Answer
Answer: (c)

(Q.12) The British introduced the railways in India in order to:
  1. promote heavy industries in India
  2. facilitate British Commerce and Administrative Control
  3. move foodstuff in case of famine
  4. enable Indians to move freely within country
View Answer
Answer: (b)

(Q.13) According to Dadabhai Naoroji, Swaraj meant:
  1. Complete Independence
  2. Self Government
  3. Economic Independence
  4. Political Independence
View Answer
Answer: (b)

(Q.14) Who was the founder-editor of famous newspaper ‘Kesari’ during National Struggle?
  1. Mahatma Gandhi
  2. Lokmanya Tilak
  3. Jawaharlal Nehru
  4. Muhammad Iqbal
View Answer
Answer: (b)

(Q.15) Who led the Salt Satyagraha Movement with Mahatma Gandhi?
  1. Annie Beasant
  2. Mridula Sarabhai
  3. Sarojini Naidu
  4. Muthu Lakshmi
View Answer
Answer: (c)

Saturday, February 18, 2017

GK Questions: SSC CGL Set -2

1. The legislature in a democratic country can influence public opinion by?
(A) Granting rights
(B) Enacting non-controversial laws
(C) Defining the duties of the citizens
(D) Focusing attention on public issues

2. If the President wants to resign from his office, he may do so by writing to the?
(A) Vice President
(B) Chief Justice of India
(C) Prime Minister
(D) Speaker of Lok Sabha

3. Which of the following is not a Union Territory?
(A) Lakshadweep
(B) Puducherry
(C) Nagaland
(D) Dadra and Nagar Haveli

4. The greatest king of the Pratihara dynasty was?
(A) Bhoj (Mihir-Bhoj)
(B) Dantidurga
(C) Nagbhatta II
(D) Vatsaraj
Ans. (A) Bhoj (Mihir-Bhoj)

3. In 1939 Subhash Chandra Bose was elected as President of the Congress Party defeating?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Maulana Abul Kalam Azad
(C) V.B. Patel
(D) Pattabhi Sitharamayya

4. Jallianwala incident took place at?
(A) Lucknow
(B) Surat
(C) Amritsar
(D) Allahabad

 5. Who was the founder of Lodhi dynasty?
(A) Sikandar Lodhi
(B) Bahlol Lodhi
(C) Ibrahim Lodhi
(D) Daulat Khan Lodhi

6. Which one of the following pair is not correctly matched?
(A) Akbar - Todarmal
(B) Chanakya - Chandragupta
(C) Vikramaditya — Chaitanya
(D) Harshvardhan — Hiuen Tsang

7. Gross National Product - Depreciation Allowance=?
(A) Gross Domestic Product
(B) Personal Income
(C) Net National Product
(D) Per Capita Income

8. The Panchayat Samiti remains accountable for its functions to? 
(A) The Gram Panchayats and Gram Sabhas
(B) Zilla Parishads
(C) Anchal Panchayats
(D) Janpad Panchayats

9. The legislature gains a priority over the executive in? 
(A) A Federal Government
(B) An Authoritarian Government
(C) A Parliamentary Government
(D) A Presidential Government

10. Equilibrium price in the market is determined by the
(A) equality between total cost and total revenue.
(B) equality between average cost and average revenue.
(C) equality between marginal cost and marginal revenue.
(D) equality between marginal cost and average cost.

11. In the national context which of the following indicates Macro Approach
(A) Sales of Bata Shoe Company
(B) Exports of Mangoes to U.K.
(C) Income from Railways.
(D) Inflation in India.

12. Internal economies
(A) arise in an economy as it makes progress.
(B) accrue to a firm when it expands its output.
(C) arise when there is expansion in internal trade.
(D) arise when there is expansion in an industry.

13. One of the features of a free market economy is
(A) public ownership of factors of production
(B) rationing and price control
(C) consumer’s sovereignty
(D) active state intervention

14. The longest continental Railway in the world is? 
(A) Trans Siberian Railway
(B) Canadian Pacific Railway
(C) Canadian National Railway
(D) Trans Atlantic Railway

15. Photoperiodism affects
(A) Flowering
(B) Vegetative growth
(C) Fruiting
(D) All of these
Correct Answers were highlighted. 

Target SSC CGL 2017- Questions on Human Blood Set- 01



1.Which gas in air pollution can affect blood stream leading to death ? 
Ans- Carbon monooxide

2. Human blood is a viscous "fluid due to 

Ans- Proteins in blood 

3. What would happen if human blood becomes acidic ? 

Ans- Oxygen-carrying capacity of haemoglobin is decrease 

4. Normal human blood is : 

Ans- Alkaline 

5. The quantity of human blood is what percent of total weight ? 

Ans- 7% 

6. What is pH value of human blood ? 

Ans- 7.4 

7. After extracting febrinogen and protien out of plasma remaining plasma is called ____ 

Ans- Serum 

8. On an average how many litres of blood a human body have ? 

Ans- 5-6 litre ( Std. 5 liters according to SSC CGL)

9. Non-clotting of blood is caused by defeciency of ? 

Ans- Vitamin K 

10. White blood corpuscles are used by our body ? 

Ans- to combat infection 

11. ____ blood protein regulates the amount of water in plasma ? 

Ans- Albumin 

12. What would happen to red blood cells if the haem group were removed from haemoglobin? 

Ans- Red blood cells would not be able to bind oxygen. 

13. The hormone erythropoietin stimulates red blood cell production in the red bone marrow. Where in the body is erythropoietin produced? 

Ans- Kidney 

14. The formation of a blood clot is known as ___ 

Ans- Coagulation 

15. Platelets are formed from what type of cell? 

Ans- Megakaryocytes 

16. An increased white blood cell count is indicative of which disease? 

Ans- Leukaemia 

17. Erythrocyte is another name for a: 

Ans- Red cell 

18. The relatively clear liquid medium which carries the other cells of blood is called: 

Ans- Plasma 

19. Which are likely to increase in quantities when the body is under attack from bacteria? 

Ans- leukocytes 

20. Blood group of human was discovered in 1900 by ____ 

Ans- Karl Landstiener 

21. Which blood group is universal blood donor? 

Ans- O Rh D negative 

22. Which blood group is universal blood Recipient? 

Ans- AB Rh D positive